Szlovák cégalapítás. Szlovák cég.

Áfa mentes vásárlás Szlovákiából

Áfa mentes vásárlás Szlovákiából, amit cégeknek, magányszemélyeknek tudni kell. Nagyot bukhat, aki ezt rosszul tudja.

Áfa nélkül Szlovákiából kicsit más vásárolni, mint ahogy azt elsőre sokan képzelik, de adunk egy tippet, milyen termékek biztosan olcsóbbak még bruttó áron is Szlovákiában, mint Magyarországon.

Áfa mentes vásárlás Szlovákiából

Áfa mentes vásárlás Szlovákiából – létezik is meg nem is

Sokan gondolják, hogy két EU tagország cége közt, ha nettóban számláznak, akkor az azt jelenti, hogy nincs ÁFA. Valójában az Áfa mentes vásárlás Szlovákiából csak azt jelenti, hogy a kiállított számlából az ÁFA-t nem a számlát kiállító cég országában (ez esetben nem a szlovák cég országában) kell befizetni, hanem azt áthárítják a vevőre.

Így a vevőnek minden más országból származó nettós számlából ki kell számítania saját országa áfáját, és azt bevallani, majd befizetni.

Magyar-szlovák vásárlás esetén ez azt jelenti, hogy a Szlovákiában vásárolt termék drágább lesz, ha az áfáját Magyarországon vallják be. Ennek oka, hogy a szlovák áfa 20%, a magyar viszont 27%. Így a 7%-os különbség valójában megdrágítja a terméket.

Áfa nélkül Szlovákiából - magánszemélyeknek

Magánszemélyek semmilyen körülmények között nem vásárolhatnak áfa nélkül Szlovákiából. Ők bármelyik tagállamban az adott ország bruttó vételi árát fizetik minden áru és szolgáltatás után.

Ettől függetlenül alább adunk egy tippet, milyen termékek olcsóbbak Szlovákiában, még áfás bruttó árak mellett is.

Áfa mentes vásárlás Szlovákiából – Magyarországról jobb vásárolni

Fordított esetben viszont a Magyarországon vásárolt termékek és szolgáltatások olcsóbbak szlovákiai ÁFA-bevallás esetén. A két állam áfája közti különbség 7% (magyar áfa 27%, szlovák áfa 20%), így a Szlovákiában adózott magyar termék és szolgáltatás bruttó ára ennyivel olcsóbb.

Így az Áfa mentes vásárlás Szlovákiából kicsit előnytelenebb, mint fordítva, Magyarországról.

Ingyenes konzultáció Gyetven Miklóssal

Áfa mentes vásárlás Szlovákiából – nagyot lehet bukni

Áfa mentes vásárlásnál Szlovákiából vigyázni kell, hogy áfa visszaigénylésre az áfa körös cégeknek is csak akkor van joguk, ha a vásárolt áru vagy szolgáltatás a cég bevételszerzéséhez szükséges, és arra is használja fel.

Így például ha a cég nem végez semmilyen tevékenységet, csak vesz egy drága személyautót nettósan, és azt nem céges bevételszerzésre vagy azzal kapcsolatos szolgálati utakra használja, ha akkor az abból bevallott áfát be kell fizetni vásárlás után.

Áfa mentes vásárlás Szlovákiából – cégeknek

Ha a cég áfa körös szlovák adószámmal (Szlovákiában: áfa fizető, rózsaszín kártyás adószámos vagy 4.§ szerint regisztrált), akkor ezt a bevallott áfát joga van levonni (visszaigényelni) ugyanabban a bevallásban, így gyakorlatilag nem kell befizetnie, de áfa mentes vásárlásnál Szlovákiából is érvényes, hogy a megvásárolt árunak vagy szolgáltatásnak hozzá kell járulni a cég bevételszerzéséhez.

Áfa mentes vásárlás Szlovákiából – az árunak el kell hagyni az országot

Fontos, hogy áfa mentes vásárlás esetén Szlovákiából az árunak bizonyíthatóan el kell hagyni az országot. Erre megfelelő lehet a postai feladásról szóló valamilyen bizonylat, vagy személyes átvétel esetén CMR nyomtatvány.

Áfa nélkül Szlovákiából – 2 termékkör, ami áfával is olcsóbb

E cikk írásának idejében 2 terméktípust érdemesebb Szlovákiában megvenni.

  • Olcsóbb adathordozók (pendrive-ok, memóriakártyák, merevlemezek és más adattárolásra használt eszközök) – ennek oka, hogy Szlovákiában lényegesen alacsonyabb az ezekre kirótt szerzői jogi díj. Főleg magánszemélyek esetében kisebb „turizmus” alakult ki az ilyen termékek vásárlása miatt.
  • LPG autógáz – általában ez is olcsóbb (a benzin Szlovákiában drágább, mint Magyarországon)

Ezek az árkülönbségek évek óta fennállnak, de mivel az országok törvényei gyorsan változhatnak, vásárlás előtt érdemes leellenőrizni, aktuálisan mekkora az árkülönbség az említett cikkek esetében.

Szerző: Gyetven Miklós

Gyetven Miklós2011 óta minden tapasztalatommal azon dolgozom, hogy magyar vállalkozókat segítsek problémamentes, gyors szlovák cégalapítással.
Ebben tudok segíteni: Naprakész szakmai tudással elkerülni a szlovák cégalapítás buktatóit.
Teljeskörű ügyintézéssel azonnal működő szlovák céget biztosítani magyar vállalkozóknak.
Kapcsolat: info@mufis.sk, +421 36 37 000 14

 

szlovák cégalapítás névjegy

Teljes körű ügyintézés. Nyelvtudás hiánya nem probléma. Beszélünk szlovákul, magyarul.

Követjük a helyi jogszabályokat.

Keressen meg bennünket! Közel Budapesthez (kb. 45 km), közel a határhoz.
Párkányban (Štúrovo), Esztergom mellett.

Ingyenes konzultáció Gyetven Miklóssal

Ezt mondják rólunk ügyfeleink:

  • "Rendkívül segítőkész volt a MUFIS CÉGVEZETŐ , Gyetven Miklós úr. Minden kérdésre felkészülten válaszolt, mindent flottul intézett, nagyon elégedett vagyok Ő vele is és Munkatársaival is. Remek választás volt részemről. Összességében nagyon elégedett vagyok."
  • "Elsőre látszott az ügyvezető profizmusa és az irodában is érezhető a hozzáértés és a rend."
  • "Az interneten kerestem, jó véleményeket olvastam, nagyon jó a közlekedés, közel van Magyarországhoz, több bank is van a közelben. Valamint a személyes találkozásánál szimpatikus emberekkel találkoztam."
  • "Mufis - nagyon sok jót hallottam a cégről, segítenek a szlovák törvényekben eligazodni, a könyvelés is pontos és megbízható, így ez nem kérdés, hogy a MUFIS akivel együttmüködöm."

mufis szlovak ceg csapat

Mufis-szlovákcég csapatunk

Rólam és cégemről:

A MUFIS, s.r.o. Kft-t 2011-ben alapítottam. A következő szolgáltatásokat nyújtja vállalkozók számára:

  • Szlovák cégalapítás
  • Teljes körű könyvelési szolgáltatások
  • Székhelyszolgáltatás
  • MuFiS szlovákonline számlázás és könyvelési rendszer

A MuFiS online számlázó és könyvelési rendszer a több mint 20 éves könyvelési tapasztalatomra épül. A rendszert 2009 óta fejlesztjük, számos cég használja. A nyilvánosság számára 2014 végétől elérhető, ahol egyszerű regisztráció után komplett könyvelést lehet vezetni kis és nagyobb cégek számára is.

Gyetven Miklós, ügyvezető tulajdonos

A cikkben használt korábbi fotók:

afa mentes vasarlas szlovakiabol

 

Szlovák cégalapítás Gyetven Miklóssal

Gyetven Miklós

Szlovák cégalapítás információk

Ingyenes konzultáció szlovák cégalapítás előtt

Ingyenes konzultáció szlovák cégalapítás előtt

Szlovák cégalapítás

Szlovák cégalapíás árak

Szlovák cégalapítás ingyenes konzultáció

Eladó szlovák cég

Szlovák cég könyvelés

Szlovák székhelyszolgáltatás

Szlovák cégalapítás Párkány

Szlovák online számlázó

Szlovák cég népszerű információk: