Szlovák cégalapítás. Szlovák cég.

Szlovák cég magyarországi tevékenység

Így lehet gyorsan és egyszerűen megérteni a Szlovák cég magyarországi tevékenységével és adózásával kapcsolatos elveket + adunk 2 tippet, magyar ügyvezetőként hogyan juthat Szlovákiában adózott pénzhez szlovák cégből.

Szlovák cég magyarországi tevékenység

A leírt információk tájékoztató jellegűek, mivel egyes speciális esetek egyedi elbírálás alá eshetnek, és a törvényi szabályozás változhat. Ettől függetlenül az itt leírt elvek általánosan érvényesek.

Szlovák cég magyarországi tevékenység – az alapelv

Minden ország arra törekszik, hogy a területén munkát végző cégek és személyek az adott országban adózzanak a tevékenységük után.

Így általánosan érvényes, hogy amelyik országhoz kötődik jobban az adott cég vagy személy, ott van fizetési kötelezettsége. Ha nem tudom valamilyen módon bizonyítani, hogy a kiszemelt országban végzek tevékenységet, ott a jövedelmemből nem is adózhatok.

Szlovák cég magyarországi tevékenység – a cég adózása

Amennyiben a szlovák cég szlovákiai telephelyen működik, adózása Szlovákiában történik, ugyanúgy az onnan irányított kereskedelem, esetleg más országokbeli cégek irányába történő eseti (nem telephelyszerű) szolgáltatások nyújtása is. 

Szlovák cég magyarországi tevékenysége esetén (magyar telephellyel) Magyarországon adózik, mivel a tevékenységét egyértelműen Magyarországon végzi. Ilyen esetben nem számít, hogy szlovák cégről van szó, Magyarországi tevékenysége miatt az ottani tevékenységére magyar könyvelést kell vezetnie és ottani szabályok szerint kell adóznia. Az egyéb tevékenységei pedig Szlovákiában adóznak.

Szlovák cég ilyen jellegű magyarországi telephelyszerű tevékenységét, kitelepülését nem is javasoljuk. Egy esetben ven előnye: ha az ügyvezető Magyarországon eltiltás miatt nem tud céget alapítani, akkor a szlovák céggel végezheti magyarországon a tevékenységet, amit úgyanúgy könyvel és adózik mintha magyar céggel csinálná. Szlovákiában is kell könyvelést vezetni, de ha csak Magyarországi tevékenység van, akkor a szlovák könyvelésbe az adatok csak összesítve kerülnek be, ott külön a cég már nem adózik.

Ingyenes konzultáció Gyetven Miklóssal

Szlovák cég magyarországi tevékenység - Magyar ügyvezető fizetése szlovák cégben

Munkaszerződés

Ügyvezető végezheti munkaszerződés nélkül is az ügyvezetői feladatait, ekkor járulékfizetési kötelezettség nincs.

Munkaszerződés esetén az állandó munkavégzés helye a mérvadó, az alkalmazottat az állandó munkavégzés helye szerint kell bejelenteni és a járulékot, valamint a személyi jövedelemadót az adott országban fizetni. Példa:

 • a) Magyarországi lakcímmel rendelkező polgár szlovák cégben Szlovákiában dolgozik: járulék és adózás Szlovákiában.
 • b) Ha szlovák cég alkalmazottja állandó jelleggel csak más országban - Magyarországon dolgozik (pl. építkezésen, és Szlovákiában nem végez munkát), akkor a szlovák cégnek Magyarországra kell bejelentenie az alkalmazottját, és annak bérét a magyar szabályok szerint adóznia, járulékot fizetnie, akkor is, ha maga a cég Szlovákiában adózik, mert nincs telephelye Magyarországon.
 • c) Ha a szlovák cég alkalmazottja általában Szlovákiában dolgozik, de esetenként más országban is, akkor azt általában A1-es kiküldetési nyomtatvánnyal oldják meg, ez esetben a járulékfizetés marad Szlovákiában.

Szlovák cég magyarországi tevékenység - Szlovák alkalmazottak magyarországi munkavégzése

A szlovák cég szlovák illetőségű alkalmazottai Szlovákiában adóznak a jövedelmükből, kivéve, ha a magyarországi tevékenységük (munkavégzésük) az utolsó 12 hónapban (nem naptári évben) meghaladja a 183 napot,  ilyenkor az alkalmazott Magyarországon adózik.

2 tipp - Szlovákiában adózott pénz magyar ügyvezetőként

Magyar ügyvezető nemcsak munkaszerződéssel vehet fel pénzt, hanem ügyvezetői honoráriumot is. Ennek előnye, hogy nem teljes járulék fizetendő, míg az alkalmazottak össz-járuléka a bruttó bér kb. 40%-a, az ügyvezető esetében kb. 33%-a. Továbbá a juttatásnak van 410,24 € adómentes része, az e felettiből 19% SZJA fizetendő (magasabb összegeknél aztán 25%)

Szlovák cég magyarországi tevékenység – társadalombiztosítás

A társadalombiztosítás (járulékok) fizetése általában abban az államban történik, ahol az állandó munkavégzés folyik. Ilyenkor mindegy, hogy a foglalkoztató cég melyik államban működik. Ha az alkalmazott egyszerre több országban is végez munkát, főszabályként a társadalombiztosítás a lakóhely szerinti országban fizetendő.

Szlovák cég magyarországi tevékenység – Webáruház Szlovákiából Magyarországra

Szlovák cég magyarországi tevékenysége webáruházként megengedett (szlovákiai telephellyel).

A leggyakoribb érvek a szlovák céges webshopok mellett (akkor is, ha Magyarországra értékesít):

 1. alacsonyabb nyereségadó (15%)
 2. adómentes kifizetések lehetősége a szlovák cégből (legálisan)
 3. nincs magyar adószáma, ezért a NAV zaklatásoktól is mentesül
 4. 0% szlovák banki tranzakciós díjak
 5. 0% iparűzési adó
 6. az ügyfelek kártyás kifizetései gond nélkül érkezhetnek Szlovákiába
 7. az utánvétes fizetéseket a legtöbb futárcég Szlovákiába is elutalja

10.000 euró forgalom felett a célország áfáját kell számlázni (10.000 euró alatt a szlovák 20%-os áfa számlázandó)

Szerző: Gyetven Miklós

Gyetven Miklós2011 óta minden tapasztalatommal azon dolgozom, hogy magyar vállalkozókat segítsek problémamentes, gyors szlovák cégalapítással.
Ebben tudok segíteni: Naprakész szakmai tudással elkerülni a szlovák cégalapítás buktatóit.
Teljeskörű ügyintézéssel azonnal működő szlovák céget biztosítani magyar vállalkozóknak.
Kapcsolat: asistent@mufis.sk, +421 36 37 000 14

 

szlovák cégalapítás névjegy

Teljes körű ügyintézés. Nyelvtudás hiánya nem probléma. Beszélünk szlovákul, magyarul.

Követjük a helyi jogszabályokat.

Keressen meg bennünket! Közel Budapesthez (kb. 45 km), közel a határhoz.
Párkányban (Štúrovo), Esztergom mellett.

Ingyenes konzultáció Gyetven Miklóssal

Ezt mondják rólunk ügyfeleink:

 • "Rendkívül segítőkész volt a MUFIS CÉGVEZETŐ , Gyetven Miklós úr. Minden kérdésre felkészülten válaszolt, mindent flottul intézett, nagyon elégedett vagyok Ő vele is és Munkatársaival is. Remek választás volt részemről. Összességében nagyon elégedett vagyok."
 • "Elsőre látszott az ügyvezető profizmusa és az irodában is érezhető a hozzáértés és a rend."
 • "Az interneten kerestem, jó véleményeket olvastam, nagyon jó a közlekedés, közel van Magyarországhoz, több bank is van a közelben. Valamint a személyes találkozásánál szimpatikus emberekkel találkoztam."
 • "Mufis - nagyon sok jót hallottam a cégről, segítenek a szlovák törvényekben eligazodni, a könyvelés is pontos és megbízható, így ez nem kérdés, hogy a MUFIS akivel együttmüködöm."

mufis szlovak ceg csapat

Mufis-szlovákcég csapatunk

Rólam és cégemről:

A MUFIS, s.r.o. Kft-t 2011-ben alapítottam. A következő szolgáltatásokat nyújtja vállalkozók számára:

 • Szlovák cégalapítás
 • Teljes körű könyvelési szolgáltatások
 • Székhelyszolgáltatás
 • MuFiS szlovákonline számlázás és könyvelési rendszer

A MuFiS online számlázó és könyvelési rendszer a több mint 20 éves könyvelési tapasztalatomra épül. A rendszert 2009 óta fejlesztjük, számos cég használja. A nyilvánosság számára 2014 végétől elérhető, ahol egyszerű regisztráció után komplett könyvelést lehet vezetni kis és nagyobb cégek számára is.

Gyetven Miklós, tulajdonos

A cikkben használt korábbi képek:

szlovak ceg magyarorszagi tevekenyseg

 

Szlovák cégalapítás Gyetven Miklóssal

Gyetven Miklós

Izsák Richard

Szlovák cégalapítás információk

Ingyenes konzultáció szlovák cégalapítás előtt

Ingyenes konzultáció szlovák cégalapítás előtt

Szlovák cégalapítás

Szlovák cégalapíás árak

Szlovák cégalapítás ingyenes konzultáció

Eladó szlovák cég

Szlovák cég könyvelés

Szlovák székhelyszolgáltatás

Szlovák cégalapítás Párkány

Szlovák online számlázó

Szlovák cég népszerű információk: